Satokauden Maukas sipulipiirakka

Juhlimme tänään ennakkoon esikoisen kummisedän kanssa 7-vuotiasta pientä miestä. Tarkoituksena oli tehdä kantarellipiirakkaa, mutta koska lauantai meni Lintsillä ja sunnuntaina kaupasta löytyi vain kuivahtaneita keltavahveroita, jouduin äkkiseltään keksimään uuden suolaisen piirakan. HeVi-osastoa kiertäessä ja otsalta kylmää hikeä pyyhkiessä katseeni osui sipuliin. Sipuli, tuo kansallisaarteemme, josta saa loihdittua vaikka ja mitä!

Nostelin ostoskoriin neljää eri sipulia ja jatkoin matkaa juustohyllyn kautta kassalle. Päätin tehdä alkuperäisen kantarellipiirakan ohjeella sipulipiirakkaa. Olisin kaivannut täytteeseen vielä hieman lisää makua, mutta loppujen lopuksi piirakka oli todella iloinen yllätys. Jos joku kuitenkin keksii, kuinka saisin maustettua piirakkaa vielä jotenkin lisää, niin vinkatkaa!

Alkuperäinen ohje löytyy täältä. Tässä kuitenkin ohje minun muutoksillani, jos joku haluaa kokeilla!

Tarvitset näitä pohjaa varten:
- 125 g kylmää voita
- 3 dl vehnäjauhoja
- 1 dl appenzeller- tai parmesanraastetta 
- 2 rkl kylmää vettä

Ja näitä täytettä varten: 
- Reilusti erilaisia sipuleja (itselläni oli kaksi punasipulia, neljä keltasipulia, neljä salottisipulia ja yksi valkoinen sipuli)
- 100 g gruyère-raastetta
- 2 rkl voita
- 3 munaa
- 2 dl kuohukermaa 
- ripaus suolaa ja mustapippuria

Aloita pilkkomalla sipuli suikaleiksi. Kuullota sipuleita voissa miedolla lämmöllä siten, että sipulit muuttuvat pehmeiksi ja saavat väriä pintaan. 

Pohja valmistetaan nyppimällä kylmä voi ja jauho hiekkamaiseksi seokseksi. Voi-/jauhoseokseen lisätään juustoraaste ja vesi. Taikina sekoitetaan nopeasti ilman vaivaamista. Taputtele pohja voidellulle vuoalle (oma vuokani oli halkaisijaltaan 24 senttiä), aseteta leivinpaperi painellun taikinan päälle ja töki reikiä pohjaan leivinpaperin päälle. Esipaista pohjaa 10 minuutin ajan 225 asteessa. Pohjan esipaiston jälkeen voit tiputtaa uunin lämpötilan 200 asteeseen. 

Kaada kuullotetut sipulit esipaistetun pohjan päälle. Sekoita täytteen juustoraaste, kanamunat, kerma ja mausteet yhdessä kulhossa ja kaada täyte sipulitäytteen päälle. Nosta piirakka uuniin ja paista piirasta 200 asteessa 30 minuuttia, tai kunnes piirakka on hyytynyt ja pohja on kypsä. Anna piirakan jäähtyä hetki ennen syöntiä. 

Me nautimme piirakan yrttiöljyllä höystetyn vihersalaatin kanssa, mutta piiras sopii erinomaisesti myös sinällään syötäväksi. Jos päätät kokeilla ohjetta, niin kerrothan, piditkö siitä!

/Me kaksi ja lapset

Kommentit

Suositut tekstit